Összjáték támogató csoport

Szülőknek, pedagógusoknak, gyerekekkel foglalkozó szakembereknek

Az Összjáték támogató csoportot azért hívtam életre, hogy a szülők, a pedagógusok, valamint a gyerekekkel foglalkozó szakemberek lehetőséget kapjanak arra, hogy rálássanak a másik oldalon lévők nehézségei, elakadásaira. Segítve, támogatva egymást abban, hogy a különböző intézményekben, foglalkozásokon, edzéseken lévő gyerekek egy szebb, támogatóbb környezetben, az ő igényeiket is figyelembe vevő felnőttek között nőhessenek fel.

Csoport célja

Segíteni a párbeszédet a szülők, pedagógusok és gyerekekkel foglalkozó szakemberek között, segítve, támogatva ezzel a gyerekeket. Úgy gondolom, sok nehézséget élünk meg, bármelyik oldalon is vagyunk. Tudjuk, tapasztaljuk, hogy szülőként mennyire nehéz a megfelelő eszközöket, támogatást megkapni, ha valahol gond van, milyen magányos érzés tud lenni, ha épp pellengére vagyunk állítva a gyerekünk miatt, akiért bármire képesek vagyunk.

Gyerekekkel foglalkozóként pedig tudjuk, tapasztaljuk, milyen nehéz a megtartani az egyensúlyt a gyerekek, az elvárások, a magánélet-munka között és megtartani a megfelelő határainkat. Tapasztaljuk, hogy a mai gyerekek már másként viselkednek az alá-, fölérendeltségi viszonyokban, nehéz kivívni és megtartani a tiszteletet, sokszor érezzük úgy, hogy sokkal több mindent tudnak, mint mi és ez sokszor megoldhatatlannak tűnő konfliktusokhoz vezet.

Miben segíthet a csoport?

A közösség lehetőséget ad arra, hogy meglássuk egymás nehézségeit, vívódásait, egy olyan hely, ahol megláthatjuk, megtapasztalhatjuk, mit élnek át a többiek, min mennek keresztül, milyen félelmeik, aggodalmaik vannak, mit érezünk az egyes helyzetekben. Idő és tér van arra, hogy meg tudjuk osztani egymással tapasztalatainkat és ötleteinket, eszközöket, ezzel segítve egymást a mindennapi helyzetekben, hiszen különböző nézőpontokat, értékeket képviselünk, így egy adott problémát többféle nézőpontból közelíthetünk meg, és ez az adott problémára több megoldási kulcsot is adhat. Ha látjuk, hogy nem vagyunk egyedül, ez lelkileg is erőt adhat, és láthatjuk, ki hogyan birkózik meg a problémákkal, amely reményt adhat a legnehezebb helyzetekben.

Mi történik a csoportalkalmakon?

Nyitó körben mindenki megoszthatja a mindennapos élményeit, utána művészetterápiás eszközökkel lehetőséget nyújtok arra, hogy

  • belső- és külső erőforrásokat keressünk, ami segít átlendíteni egy-egy helyzeten
  • megkeressük mi ad erőt a mindennapokban
  • megkeressük milyen megküzdési módok, eszközök vannak az egyes helyzetek megoldására
  • megtaláljuk, hogyan tudjuk segíteni a gyerekeket, hogy könnyebben vegyék különböző közösségi és az otthoni akadályokat, a mindennapi problémákat
  • támogassuk egymást, mikor épp nehéz és kilátástalan
  • bátorítást, biztatást kapjanak, azok akikre arra van szükségük
  • a felnőttek jobban megérthessék egymást és a gyerekeiket.
Back to top