Művészetterápia

Szia! Örülök, hogy itt vagy!

Miért művészetterápia? Van benne valami természetes, valami magától értetődő, mégis felszabadító és gondolkodásra késztető.

Mire jó?

Segítségével a saját erőforrásokat aktivizálni tudjunk. — Valljuk be, erre nagy szükség van mostanában.

Segít abban, hogy az önmagunkról alkotott képen javítani tudjuk. — Valljuk be, erre nagy szükség van mostanában.

Amikor alkotunk, akkor öngyógyító folyamatok zajlanak és ezek hatásai meg is maradnak. — Valljuk be, erre nagy szükség van mostanában.

Mit történik?

A terápiás folyamat során szabadon alkothatsz, megnyilvánulhatsz, mozoghatsz, nem foglak sem befolyásolni, sem irányítani. Önmagad lehetsz. — Valljuk be, erre nagy szükség van mostanában.

Ítélkezés nélkül foglak visszatükrözni, ezáltal jobban el tudod magad fogadni, igyekszem, hogy rávezesselek arra, hogy a különböző élményeidet, folyamataidat átértékeld és elfogadd olyannak, amilyenek. — Valljuk be, erre nagy szükség van mostanában.

A folyamat során megélt tapasztalataid alapján fejlődni, növekedni fogsz. Tapasztalataidat nyitottan, szabadon fogod látni és ezeket be is tudod az énképedbe illeszteni. — Valljuk be, erre nagy szükség van mostanában.

A terápia középppontjában nem a problémáid, lelki zavaraid állnak, hanem Te. — Valljuk be, erre nagy szükség van mostanában.

A művészetterápia lehetővé teszi, hogy szimbólumokon és metaforákon keresztül kommunikálj ahelyett, hogy verbalizálni próbálnád, amit érzel. A művészet abban is segíthet, hogy hozzáférjen az eltárolt emlékekhez, amelyek esetleg nem csak beszéddel jönnek elő.

Terápia során a feltétel nélküli elfogadással dolgozom, ami azt jelenti, úgy vagy jó, ahogy vagy. Szabadon vállalhatod önmagad, bármit előhozhatsz Magadból, fájdalmas, szégyenletes, félelmetes dolgokat is. Biztonságot nyújtok, Feléd fordulok. — Valljuk be, erre nagy szükség van mostanában.

Amit még tőlem kapsz, az az aktív, értő figyelem. — Valljuk be, erre nagy szükség van mostanában.

A terápián történteket és az elhangzottakat teljes diszkréció védi.

Milyen eszközöket használok?

Képzőművészet: festék, rajzolás, tépés, ragasztás.

Zene: hozott vagy a csoport témájához kapcsolódóan választott. A zene lehet passzív, avagy zenehallgatás vagy aktív, ami közös zenélést jelent.

Mozgás: mozgásterápia során egy olyan folyamaton mehetsz keresztül, amely során a mozgás és a képzelet találkozásán keresztül felszabadul az éned kreatív ereje és képessé válsz a belső harmóniád újrateremtésére. Testünk mindenre emlékszik és lehetőségünk van arra, hogy ezeket az emlékeket „át tudjuk írni” kellemesre, harmónikusra, még akkor is ha az előtte traumatikus volt. Testünk és lelkünk egy egységet alkot. Rendelkezünk egy olyan „nyelvvel”, amely a személyiségünkből, élettörtenetünkből származik. Mozgásterápia során ezt a nyelvet „használjuk”, azaz a testünk nyelvét és ezáltal testünket a gyógyulás szolgálatába állítjuk.

Irodalom: „Mindannyian olvassuk magunkat és a világot avégett, hogy megragadhassuk, mik vagyunk és hol vagyunk. Azért olvasunk, hogy megértsünk valamit, vagy hogy elinduljunk a megértés útján.” /Manguel/

A terápia történhet csoportos vagy egyéni formában.

„A művészetterápia a folyamatról szól, nem a termékről.”
/Sorbara/

Ízelítő a terápiákon készült munkákból:

Preparált vers
Preparált vers 2.
Bennem élő nő
Önarckép
Back to top